Vecka 10, 2022
VECKOBREV TILL ALLA MEDLEMMAR
I VÄXJÖ ROTARYKLUBB
 
Välkommen att lyssna på Håkan Jalling berätta om schack vid klubbmötet den 11 mars!    
 
Nu på fredag den 11 mars kommer Håkan Jalling, förbundsordförande i Sveriges schackförbund med 40 000 medlemmar, till vårt klubbmöte och berättar för oss om schack – spelet med det internationella språket!
Oavsett om du är schackspelare eller inte, så kommer du få ett härligt utbyte av Håkans berättelse!
Välkommen att delta på 4 Krogar eller logga in på GTM! 
 
 
Omröstning om ny distriktsindelning
 
På klubbmötet har vi även omröstning om förslag till ny distriktsindelning. Omröstningen sker efter önskemål från distriktsguvernör Bengt Jansson.
I december gav vi i vår klubb klartecken till det dåvarande förslaget om distriktsindelning. Ett större antal andra klubbar i landet svarade samtidigt nej, och därför finns nu ett nytt förslag till distriktsindelning, fortfarande med sex distrikt och med förslag att det ska gälla från 2024-07-01.
För vår klubbs del innebär det nya förslaget fortsatt att alla klubbar i länet, i Kalmar län, Östergötlands län och i Lettland föreslås bli del av det nya distriktet, men nu tillsammans med en klubb i Jönköpings län (innan hela), alla klubbar i Södermanlands län (nytt) och klubbar i delar av Stockholms län (nytt). Totalt 102 klubbar, och därmed det största distriktet.
Styrelsen kommer inför omröstningen lyfta frågan vid sitt styrelsemöte senare ikväll, den 7 mars, och berättar vid klubbmötet hur vi resonerar.
 
Delta på 4 Krogar eller via GTM
 
Även om restriktionerna med anledning av covid-19 har upphört så fortsätter vi i klubben att tillsvidare genomföra våra klubbmöten som hybridmöten. Du kan därför välja mellan att komma till 4 Krogar eller delta digitalt.
Deltar du på 4 Krogar inleds mötet kl. 12.00 med lunch och samspråk.
Deltar du via GTM så startar klubbmötet kl. 12.30, och du använder du samma inloggning som tidigare, nämligen:
Delta med dator/surfplatta/mobiltelefon: https://global.gotomeeting.com/join/656473221
Ring in via telefon: +46 853 527 818
Möteskod/Access Code: 656-473-221
Ladda ned app för GTM: https://global.gotomeeting.com/install/656473221
 
 
Mer om klubbmötet den 4 mars
 
Vill du läsa mer om vad som hände vid klubbmötet i fredags, den 4 mars? Varmt välkommen att ta del av ett referat här nedan!
 
 
Vårliga hälsningar från
 
Gisela Andersson
President 2021–2022
 
Klubbmötet den 4 mars 2022
 
Närvaro
 
Vid dagens klubbmöte deltog 20 personer, av dem tre gäster. Fyra medlemmar deltog digitalt. Våra gäster var dels vår medverkande Maria, dels Maha (som medverkade vid ett klubbmöte i fjol), dels Nazain!
Våra gäster och vi klubbmedlemmar fick alla en värmande välkomstapplåd.   
Antal närvarande: 20
Antal egna medlemmar: 17
Antal från andra Rotaryklubbar: 0
Antal övriga gäster: 3
 
 
Information från presidenten
 
Rotary Hjälper – för Ukarina!
 
Jag inledde klubbmötet med information om Rotarys insamling till Ukraina, där behov nu är enormt. Rotary gör allt för att hjälpa. I både mitt veckobrev och i information från distriktsguvernör Bengt Jansson har ni alla sett vår vädjan att bistå genom insättningar till Rotary Hjälper för Ukraina. Alla insättningar dubbleras därefter genom Akelius Foundation. Redan har en miljon kronor samlats in, som kommer skickas till UNHCR och UNICEF, och som genom dubbleringen blir två miljoner kronor. Insamlingen pågår mars månad ut, och alla belopp är välkomna!
Insamlingsstiftelsen Rotary Hjälper har konto:
Bankgiro: 900–2973
PlusGiro: 900 297–3
Swish: 1 239 002 973
Skriv Ukraina och vårt distriktsnummer 2400 som meddelande!
Under måndagens styrelsemöte i klubben ska vi också diskutera om vi genom klubbkassan kan bidra, på samma sätt som Tegnér RK gjort (de har donerat 10 000 kronor).
 
 
Två deltagare till RYLA
 
Nu når vi en av klubbens målsättningar för året! Vid årets RYLA kommer nämligen två unga män att delta, representerandes vår klubb och  anmälda av Stefan Olsson, vår RYLA-ansvarige.
Deltagarna, Pär och Victor, är bägge i 23-årsåldern och intresserade av ledarskap och utvecklingsfrågor. En av deltagarna fick Stefan kontakt med efter tips från Tobias vid företaget Young Future, som föreläste hos oss för några veckor sedan!
 
 
Presidentsamråd 2 mars
 
I onsdags så hade vi presidentsamråd mellan Växjöklubbarna. Vid samrådet var givetvis Ukraina i fokus, och bland annat kommer vi under Vårkonserten lyfta möjligheten att stödja Ukraina genom Rotary Hjälper.
För att vi ska vara proaktiva inför framtida insamlingar och lotterier, så kommer TRF-kommittén uppdras att ansöka om lotteritillstånd, som sedan gäller i fem år. En aktivitet vi här tänker oss är lotteri i samband med julskyltningen.
Och apropå julen… Boka in jullunch för alla Växjöklubbar på Teleborgs slott den 16 december kl. 12.00-14.00, en fredag vilket innebär att vårt klubbmöte den dagen blir gemensamt för alla Växjöklubbar!
Reservera gärna även 12 juli kl. 12.00 och 26 juli kl. 18.00 för sommaraktiviteter med lunch/middag mellan Växjöklubbarna. Jag återkommer här med plats efter nästa presidentsamråd.
 
 
Eddie har flyttat och bytt klubb!
 
Vi är nu 71 medlemmar i klubben. Eddie Freij har flyttat till Borgholm och bad därför i förra veckan om att få byta klubb.
Efter dialog med deras president Cecilia Nilsson, och efter Sara Norrby Wallins IT-insatser, har Eddie nu formellt avslutats som medlem i vår klubb och transfererats och anslutits till Borgholm RK.
Jag hoppas vi kan träffa och tacka Eddie vid ett klubbmöte framöver, när han förhoppningsvis kan delta via GTM!  
Eddie Freij tillsammans med en kollega på Softwerk 
 
 
Övriga Rotaryärenden
 
Klubbmöte på Residenset har nytt datum, den 3 juni
 
Christina Hamilton berättade att klubbmötet med lunch på Residenset hos Maria Arnholm flyttas fram, till fredagen den 3 juni kl. 12.00. Detta på grund av att drottningen kommer till länet just den 1 april.
Är du bland de drygt 20 medlemmar som har anmält dig till 1 april, och även kan delta den 3 juni, så kvarstår din anmälan. Hör annars av dig! Föranmälan gäller, och Kicki återkommer med listan när det närmar sig!
 
 
Hjälp till Ukraina med stöd av polsk Rotaryklubb
 
Olof Lindquist inledde med att berätta att hans son David just nu har en familj från Ukraina boendes hos sig. Familjen behöver i närtid nytt boende, så Olle bad oss sprida budskapet. Hör av dig till Olle (via mejl olof.lindquist@telia.com) om du har tips på bostad!
Olle berättade även att David är vd på Flexbuss som i dagarna har fyllt flera bussar med förnödenheter i form av kläder, mat, telefoner, powerbanks, laddare, hygienartiklar med mera och rest till Polen. I samarbete med en Rotaryklubb i den polska staden Zamosc, några mil från den ukrainska gränsen, har förnödenheterna delats ut till behövande flyktingar från Ukraina. Bussarna är på väg tillbaka till Växjö, nu med 100-tal flyktingar som passagerare, berättade Olle.
 
 
TRF hjälper Ukraina!
 
Ingvar Gustavsson har i veckan deltagit i ett möte med TRF-kommittén. TRF har beslutat, och fått klartecken från alla klubbpresidenter, att totalt 25 000 kronor tas av lotterimedlen hos TRF och skänks till Rotary Hjälper, vilket innebär totalt 50 000 kronor när Akelius Foundation dubblerar beloppet.
Ingvar ställde även en fråga till alla deltagare om några av oss kan ställa upp vid olika aktiviteter i närtid som TRF planerar, med tipspromenad och Gå för Ukraina, och i princip samtliga närvarande svarade JA, vi ställer upp
 
 
 
Dagens dikt och lotteriet
 
Hans Thulesius deltog via GTM från sin svärmors hem i Danmark och läste dagens dikt som hade stark koppling till skeendena i vår omvärld, nämligen Allegro av Tomas Tranströmer, en vacker dikt om fred! Låt oss citera Tranströmer: ”Vi ger oss inte. Men vill fred.”
Hans fick långa och varma applåder för den fina fredsdikten och för uppläsningen!
 
Lotteriet genomfördes av Ingvar Gustavsson, där även medlemmar som deltog via GTM hade varsin lott. Vinsten gick till en trogen GTM-deltagare, nämligen Agneta Råberg. Agneta fick möjlighet att välja vinst och valde vinet, en flaska prosecco extra dry! Nu blir det bubbel i närtid för Agneta, efter den tredje lottvinsten sedan årsskiftet!
Grattis Agneta och njut av den extra porlande vinsten – som Ingvar levererade senare denna eftermiddag!      
   
 
Dagens programpunkt
 
Vid dagens klubbmöte fick vi besök av Maria Estling Vannestål. Maria delade med sig av sina gedigna erfarenheter och insikter om anhörigskap, med stöd när anhöriga drabbas av sjukdom eller funktionsnedsättning. Maria utgick från de egna tre stödböckerna om anhörigskap som hon skrivit, varav den senaste inom kort publiceras.
 
Maria Estling Vannestål
 
Maria berättade att hon har en bakgrund som lärare och forskare, samtalsledare och ansvarig för projekt med Studieförbundet Sensus. Det hon lyfter, menade Maria, är samtidigt dystert, om att vara anhörig i ett hav av känslor, med igenkänning och stöd när livet utmanar.
I Sverige är det idag 1,3 miljoner personer som hjälper, stöttar eller vårdar en anhörig. Dessutom är det än fler som påverkas. Vi alla kommer till ett läge där vi själva behöver hjälp och stöd, om vi går igenom ett långt liv. För att underlätta att brottas med känslor, behöver anhörigstödjaren själv stöd i sitt anhörigskap.
Maria berättade att hennes stödböcker baserar sig på egna erfarenheter. När hon väntade sitt fjärde barn blev Maria mamma till sin egen dementa mamma. Detta hände mitt i livet, och blev en jobbig tid. Samtidigt som Maria hade en egen familj behövde hennes mamma stöd. Hur är det att vara anhörig? Vilket verklighetsglapp finns? Varför blir det inte som det var tänkt? Detta var frågor Maria brottades med, samtidigt som två av egna barnen hade ohälsa och behövde extra stöd.
Maria lyfte att följande är karaktäristiskt när du är anhörig i ett hav av känslor:
  • Osäkerhet och ovisshet
  • Maktlöshet och hopplöshet
  • Avundsjuka och känsla av orättvisa
  • Stress och otillräcklighet
  • Ensamhet och utanförskap
  • Oro och rädsla
  • Skuld och skam
  • Frustration och ilska
  • Trötthet och utmattning
  • Sorg och saknad
Som anhörig kan du, i likhet med Maria, känna dig som en bläckfisk. Du har många armar men de räcker ändå inte till! Samtidigt finns det givetvis många positiva delar av ett anhörigskap, med att få ge kärlek och omsorg till en medmänniska. Att också få omgivningens medkänsla och omsorg är viktigt, och genom anhörigskapet ges fördjupade och breddade relationer. Krisen leder till utveckling, såsom ökade kunskaper, vidgade perspektiv, ökat engagemang, acceptans och insikt om vad som är viktigt – på riktigt! Det handlar här om hur man kan bli både uthållig och hållbar som anhörig. Maria tipsar att du anhörig då ska träna dig i tacksamhet, försöka släppa på kraven och vara snäll mot dig själv. Detta gör du genom att:
  • Ta hand om basbehoven – sova, äta, träna, vara utomhus
  • Möta tankar och känslor och sätta ord på dem
  • Hitta dina kraftkällor (egen aktivitet, paus)
  • Försöka hitta acceptans
  • Våga be om och ta emot hjälp!
Maria avslutade sin föreläsning med att läsa ur den egna boken Lovis Ansjovis och glömskan (som Maria skrivit tillsammans med Sanna Hellberg) – om en farfar som blir ”vimsig” och barnbarnets frågor till farmor.     
Vi tackade Maria för ett lärorikt och givande föredrag, med en mycket passande avslutning.
Efter de värmande applåderna fick Maria även Rotarys egen soppkokbok som tack, vilket Maria uppskattade! Maria stannade dessutom kvar efter klubbmötet för att svara på deltagarnas frågor och sälja några av de egna böckerna.
 
 
Mötet avslutas
 
Klubbmötet avslutades med att vi önskade varandra en skön och solig vårhelg, och på återseende nästa vecka – då schack står i fokus!
 
 
 
Gisela Andersson
President 2021-2022
ClubRunner Mobile