Veckobrev 16 oktober 2020

Hej, här kommer veckobrevet från klubbmötet den 16 oktober.

Trevlig läsning!

 

Veckobrev V42

Klubbmöte i Växjö Rotaryklubb    Datum: 2020-10-16 

Närvarande

Totalt antal närvarande: 23 varav 9 via Gotomeeting
Antal egna medlemmar: 21 
Antal från andra Rotaryklubbar: 1
Övriga gäster:1

Rotaryärenden:

Dagens President, Ingvar Gustavsson hälsade välkommen till dagens lunchmöte. Särskilt välkomnades dagens gäster, Bengt Jansson, Ängelholm Bjäre RK och Peter Åkesson, tillika dagens föredragshållare, med en varm applåd
Mötet genomfördes som fysiskt möte och webbmöte.
 
Försäljningen av U-fondens produkter fortsätter under oktober och november. Beställningslista skickas runt på samtliga möten och du som deltar via webben kan beställa via epost till Inge Persson, ingepersson@bredband.net. U-fonden lämnar bidrag till projekt, som genomförs av svenska rotaryklubbar. Presidenten påpekade också att om du inte är intresserad av erbjudna produkter så går det också bra att lämna ett rent bidrag till fonden. Anbefalles varmt.
 
Ett annat angeläget projekt är Young Future-kommitténs UF-mentorprojekt, där du kan ställa dina erfarenheter och din kompetens till förfogande som mentor för UF-företagare på gymnasieskolorna. Vi hade ju besök förra veckan av Thorén Business School, där det är obligatoriskt att driva UF-företag.
På övriga gymnasieskolor är det frivilligt. Det är dock obligatoriskt för UF-företagarna att ha minst en mentor och verksamheten drivs via stiftelsen Ung Företagsamhet. De flesta UF-företagarna skaffar sin mentor på egen hand, men de som inte klarar det kan få hjälp via oss. Deltagande som mentor ger ju också en utmärkt möjlighet att sprida kunskap om Rotarys verksamhet. Det vore därför mycket värdefullt om du kunde ställa upp som mentor. I så fall anmäler du ditt intresse till Caisa Sillén, Ulrika Fransson eller Stefan Olsson i Young Future kommittén.
 
Kommande program
23/10 Remus Wilson "Hur det är att arbeta med konst"
30/10 Inget möte pga allhelgonahelgen.
6/11   Pernilla Rönn, Combitech "Cybersäkerhet".
 
I övrigt fanns inga Rotaryärenden att rapportera.
 

Dagens dikt: Gisela Andersson framförde veckans dikt av Erik Axel Karlfeldt, Höstens Vår från diktsamlingen Fridolins Lustgård, med sedvanlig bravur. Ett ljuvligt exempel på klassisk poesi.Gisela avtackades med en varm applåd.

Föredrag: Fastighetsmäklare Peter Åkesson från Åkessons Mäklarbyrå höll ett informativt och uppskattat föredrag under ämnet "Läget på fastighetsmarknaden i Växjö".

Peter inledde mad att redovisa data på Växjös befolkningsutveckling. Denna låg stilla i många decennier fram till 2:a världskriget, men tog därefter fart från 39000 invånare 1940 till 94000 år 2019. Denna utveckling är naturligtvis befrämjande för fastighetsmarknaden då alla har behov av en bostad. Kommunens prognos är också att man kommer att öka med c:a 1400 personer årligen de kommande åren. Detta har lett till att det under många år varit brist på bostäder, vilket lett till en bra värdeutveckling både på bostadsrätter och villor.

Priserna på bostadsrätter har ökat med 9,1% på 3 månader resp. 5,9% på 12 månader. Villapriserna har ökat med 3,5% på 3 månader resp. 13,8% på 12 månader. Den kraftiga ökningen på villor tillskriver Peter de faktum att de brist på villatomter och att nyproduktionskostnaden är förhållandevis hög. Kostnaden för en nyproducerad normalvilla ligger på 5 - 7 miljoner kronor.

Under de närmaste åren kommer nyproduktionen av bostäder att vara mycket hög, speciellt när det gäller hyresrätter. De största planerade områdena är Bäckaslöv och Vikaholm.

Peter gav också lite tips till den som funderar på att byta bostad. Man ska var tidigt ute i planeringen och gärna inhämta råd från  en fastighetsmäklare. Viktigt att tänka på inför en försäljning är besiktning, renoveringsbehov och fotografering.

Peter avtackades för sitt uppskattade föredrag med en varm applåd och vårt eminenta soppkokbok.

Nästa möte: Den 23 oktober kl 12.00 på 4Krogar. Föranmälan till klubbmästaren, Berit Haggren  via följande länk: Anmäl dig här! Mötet kommer också att sändas via Gotomeeting. Inloggningskod kommer i inbjudan nästa vecka. Beklagligtvis hade vi stora problem med webbsändningen denna gång, men styrelsen har tagit beslut om att anskaffa en ny dator till klubben och det är min förhoppning att kvalitén på webbsändningen ska bli mycket bättre.

 

Med vänlig hälsning

Ingvar

Tel 070-628 40 65 mail boinguem@yahoo.se

ClubRunner Mobile